enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadonikişubatdulkadiroğluhaberedenedelerdiyarıkahramanmaraşmaraş habermaraşhaberkahramanmaraşhaberkahramanmaraş haber
DOLAR
34,2646
EURO
36,9922
ALTIN
2.993,88
BIST
8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C

Medya’nın Gündemi Deprem

Medya’nın Gündemi Deprem
01.08.2022 16:08
301
A+
A-

AFAD ve Kızılay iş birliğinde, Uluslararası Gazeteciler İnternet Yayıncıları ve Yazarlar Derneği (UGİYAD) tarafından “Medyada Deprem ve İlk Yardım Bilinci” temalı eğitim programı düzenlendi.

Kültür Park konferans salonundaki programın açılış konuşmasını yapan UGİYAD Genel Başkanı Kenan Onaran, hayat kurtarmak için burada olduklarını belirterek, “Bugün öğrendiklerimizle hem kendi hayatımızı hem ailemizin hem de sevdiklerimizin hayatını kurtarma imkânımız olacak. Bununla birlikte kamuoyuna karşı da sorumluluklarımız var. Bir medya mensubu olarak, deprem gibi olağanüstü durumları sadece meydana geldiği zaman hatırlayıp, haber akışı sağlamaktan öte; kamuoyunun risk ve tehditleri algılama, tedbir alma ve eğitim sürecine de katkı sağlamalıyız. Ancak bu yolla can kurtarabiliriz” dedi.

-“SAYISIZ DEPREMLER MEYDANA GELDİ” 

Kahramanmaraş’ın jeolojik konumu nedeniyle Türkiye’nin birinci derece deprem bölgesi olduğunu ve eski tarihlerden beri, sayısızca depremler meydana geldiğini hatırlatan Onaran, geride maddi manevi büyük hasarlar bıraktığını ve bu nedenle önlenmesi mümkün olamayan doğal afetlerin yol açtığı krizlere karşı hazırlıklı olmaktan başka çarenin bulunmadığını ifade etti. 

Programın amacının medyanın ve sosyal medyanın insanlar arasında yarattığı etkileşim sayesinde, depreme ve depremzedelere gösterilen duyarlılığı arttırmak olduğunu dile getiren Onaran, “Meslektaşlarımızın yapacağı yayınlarla Deprem Okuryazarlığının artırılmasını hedefliyoruz. Deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları ve yardımların ivedi bir şekilde depremzedelere ulaştırılması için hem ilgili kurumları hem de kamuoyunu hızlı ve doğru bilgilendirerek sürece katkıda bulunmak istiyoruz. İyi bilgilendirilmiş medya, afet olduğunda; toplumun paniğini azaltabilir, toplumu eyleme hazırlayabilir ve gelecek sorunlara karşı uyarabilir” diye konuştu. 

AFAD Kahramanmaraş İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun da, Kahramanmaraş’ın afetselliği, AFAD farkındalık ve bilgilendirme eğitimi, deprem anı tahliye ve toplanma alanı uygulama tatbikatı eğitimi konuları hakkında sunum yaptı.

Deprem öncesinde, deprem sırasında ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgilendirmeler yapan Coşkun, “Kahramanmaraş depremselliği yüksek bir il bölgemizde sıksık depremler meydana geliyor. Bu kapsamda ilimizin zatenafet riskini her platformda dile getiriyoruz. Doğu Anadolufayında 15 kilometre mesafede bulunuyor. Bilimsel olarakverileri göre 400 yılda bir büyük depremlerin yaşandığınıbiliyoruz. Bu kapsamda yine önümüzdeki süreçte büyükdeprem olma olasılığı var” dedi.

“3 BÖLÜME AYIRIYORUZ” 

Depremin tarihinin ve saatinin bilinmediğini ancak deprem konusunda vatandaşların farkındalığının artırılması gerektiğini aktaran Coşkun, şunları kaydetti:

“Tedbirler konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek burada ilimizin özellikle deprem riski yüksek olan ilçelerinde bu farkındalığı sağlamaya yönelik eğitimlerimiz ve farkındalık çalışmalarımız devam etmektedir. Deprem öncesi sırası ve sonrası diye 3 bölüme ayırıyoruz. Öncesinde depremlerin sağlam binalarda mühendislik hizmeti almış, afete dirençli yapılarda oturmalarını tavsiye ediyoruz. Ardından deprem sigortası yaptırmalarını bir acil durum çantası hazırlamalarını, acil durum çantasının içerisinde su fener bir radyo, biraz kuru gıda kullandığınız ilaçlar varsa onlardan temizlik malzemesi bir kişisel temizlik bakım malzemeleri bunlardan bulunduruyoruz. Çocuğumuz varsa buna yönelik malzeme elbet acil durum çantanızı hazırlayıp evimizin çıkışa yakın biryerine koyuyoruz.”

-“DEPREM ANINDA NE YAPMALIYIZ?”

“Deprem anında kesinlikle koşmuyor, kaçmıyor. Balkonlara, merdivenlere, asansöre gitmiyoruz. Bulunduğumuz odada çök kapan tutun hareketini yapıyoruz. Sağlam eşyaların yanında her odada bu yerleri verileri, aile bireylerimiz buralara üretiyoruz. Sarsıntı bittikten sonra kontrollü birşekilde daha acil durum çantanızı alarak merdivenlerden duvara yakın. Şekilde binamız boşaltıp toplanma alanlarına gidiyoruz. Toplanma alanlarımız 211 tane toplanma alanımız var. Bunlar en yakın toplanma alanımız. Evimize bizim AFAD İçişleri Bakanlığımız tarafından hazırlanan AFAD Acil uygulaması var. Burada görüldüğü gibi programı cep telefonlarımıza indirdiğimiz zaman açtığımızda direk en yakın toplanma alanını gösteriyor. Bunun bütün vatandaşlarımızı indirmesini istiyoruz. En yakın toplanmalarına giderek yetkililerin talimatlarına göre hareket ediyoruz.”

Deprem sonrasında trafiğin meşgul edilmemesi gerektiğinin altını çizen Coşkun, “Araçlarına binerek yolları insanlar gereksiz yere tıkıyorlar ve asıl kurtarma araçları veya işte itfaiye veya ambulansın o yolları kullanması gereken buralarda sıkıntı yaşanıyor. Cep telefonları herkes birden panik aldı, cep telefonuyla yakınlarına ulaşmaya çalışıyorlar. Bunu da mesaj atarak kısa mesaj veya online uygulamalar kullanarak insanlara, yakınlarına iyi olduğunu bildirmesini. İsteyebiliriz. Deprem konusunda son olarak da gönül AFADgönüllüsü olmaya davet ediyoruz.” dedi. 

Türk Kızılay Kahramanmaraş Şube Başkanlığı İlk Yardım Eğitim Görevlisi Ahmet Biber de, “İlk yardım ve farkındalık” başlıklı eğitim verdi. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Jeoloji Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi, Jeoloji Mühendisi Aynur Milli de Diri Fay Hatlarına ilişkinbilgilendirmelerde bulundu. 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran isebinaların depreme dayanıklılık durumuna ilişkin açıklama yaptı. 

Eğitim programının ardından Gazeteci Mesut Tuğrul, “Deprem Haberciliği” üzerine bir bilgilendirme konuşmasıyaptı. 

Eğitimlerin ve bilgilendirmelerin tamamlanmasıyla programa katkıda bulunanlara plaket takdim edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.