6 Şubat depremi sonrası konteynır kentlerde kalan depremzedelerin elektrik, su ve barınma giderleri Afadtarafından karşılanırken, konteynır kent dışında kalan toplu veya bireysel konteynırların da enerji giderleri tartışma konusu oldu.
Çifte afetin merkezi Kahramanmaraş’ta Afad’a bağlı konteynır kentler dışında kalan depremzede ya da korkudan evlerine giremeyen vatandaşların enerji bedelleri sorun oluşturdu. 6 Şubat depremlerinde yıkık, orta ve ağır hasarlı durumunda bulunan yaklaşık 112 bin bağımsız bölüm etkilenmiş, 20 binin üzerinde de ticarethane iş yeri hasar almıştı.
Deprem sonrası Kahramanmaraş il genelinde kurulan 55 geçici barınma merkezinde 70 bine yakın depremzede barındırılırken, geçici barınma merkezlerinin tüm elektrik ve su giderleri Afad müdürlüğü tarafından karşılandı. Barınma merkezlerinin dışındaki 60 binin üzerinde kira desteği alan aileler ise kiralarda ya da konteynırlarda yaşam mücadelesi vermeye başladı.
Depremin ilk yılında barınma merkezleri dışında kalan vatandaşlar için elektrik abone almaları konusunda dağıtım şirketinden uyarı yazısı gönderildi. Günler öncesi gönderilen yazıyı umursamayan konteynır sahiplerinin elektriği kesilince tepki göstermeye başladılar. Sosyal medya aracılığıyla sesini duyurmaya çalışan konteynır sahiplerine yine tepki vatandaşlardan geldi.
Vatandaşlar; “Konteynırda kalıp elektrik parası ödemek istemeyen insanlar gitsin Afad’ın çarşılarında kalsın. Bizler de depremzedeyiz, elektriğimizi ödüyoruz, onlarda ödesin. Çifte standardı istemiyoruz. gitsinler aboneliklerini alsınlar bizim gibi faturalarını ödesinler. Bir çoğu kira yardımı alıyor, bir çoğu korktuğunu beyan edip konteynırda kalıyor, onların elektriğini neden bizler ödeyelim” diyerek tepki gösterdi.
6 Şubat depremleri sonrasında kısa sürede toparlanarak Kahramanmaraş ve Adıyaman’a aynı gün enerji vermeye başlayan Akedaş Elektrik, çadırlara kadar enerji vererekgösterdiği üstün performans ile soğuk kış gününde vatandaşları mağdur etmemişti.