enflasyonemeklilikötvdöviztümkiadonikişubatdulkadiroğluhaberedenedelerdiyarıkahramanmaraşmaraş habermaraşhaberkahramanmaraşhaberkahramanmaraş haber
DOLAR
34,2646
EURO
36,9922
ALTIN
2.993,88
BIST
8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
19°C

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarına E- Devlet’ten Erişebilirsiniz!

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarına E- Devlet’ten Erişebilirsiniz!
04.08.2022 12:16
425
A+
A-

Kahramanmaraş’ta son zamanlarda yaşanan depremlerle insanların en çok merak ettiği konulardan biri de acil durumlarda kentteki toplanma alanları oldu. Toplanma alanlarını bilmeyenler ise E- Devlet’e giriş yaparak kendilerine en yakın toplanma alanlarını öğrenebiliyor. 

Kahramanmaraş’ta arka arkaya yaşanan depremlerin ardından herhangi bir afete hazırlıksız yakalanmak istemeyen vatandaşlar, alınması gereken tedbirlere yöneldi. Tedbirlere evlerindeki eşyaları sabitlemek ve deprem çantası hazırlamakla başlayan vatandaşların en çok araştırdığı konulardan birisi de toplanma alanları oldu. 

Afet ve acil durumlarda kullanılacak toplanma alanlarını bilmeyenler, E- Devlet üzerinden kendisine en yakın toplanma alanlarının bilgisine erişim sağlayabiliyor. 

E- Devlet üzerinden toplanma alanlarını öğrenmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli:

1.    E-Devlet ‘e T.C. kimlik numaranızı giriniz, 

2.    Ardından AFAD’ın sunduğu hizmetlerden Afet ve Acil Durum Toplanma Alanlarını seçin, 

3.    İkamet ettiğiniz adrese en yakın toplanma alanını belirleyin, 

4.    Harita özelliğinden alanın yerini öğrenin, 

5.    Alanın adres ve koordinat bilgilerini kaydedin, 

6.    Afet ve Acil Durum Planınıza bu alanı ekleyin, 

7.    Alanı önceden görün ve alana gidiş için alternatif rotalar belirleyin, 

Aile bireyleri ile bu alanı paylaşın, alan bilgisi adres olarak paylaşılabileceği gibi alanda bulunan tabela üzerindeki karekod okutularak da paylaşılabilir. 

Afet ve acil durumlarda paylaştığınız alanda buluşmayı kararlaştırın, 

Alana giderken Afet ve Acil Durum Çantanızı alın, 

Çantanızda bulunan pilli radyoyu çalıştırın, 

Geçici barınma merkezleri oluşturulana kadar bu alanda bulunun.

Toplanma Alanı neden önemli?

Afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde yaşanacak paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlardır. Afet ve acil durum sonrası kullanılacak toplanma alanlarının tespiti ve mahallinde kontrolüne yönelik çalışmalar ilgili Belediye tarafından yürütülmektedir. 

Toplanma Alanları Nasıl Belirleniyor? 

Afet ve Acil Durum Toplanma Alanları belirlenirken aşağıdaki hususlar dikkate alınıyor:

1. Nüfus yoğunluğu, 

2. Ulaşılabilirlik ve tahliye kolaylığı, 

3. Mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygunluğu, 

4. Yangın, su taşkını, tsunami, altyapı ve benzerleri gibi ikincil tehlikeler ile deniz, akarsu kenarları, sıvılaşmadan etkilenmeyecek ve fay hatlarından uzak alanlar olması, 

5. Mümkün olduğunca engebesiz düz araziler olması, 

6. Konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmemesi, 

7. Elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakınlığı gibi, seçim kriterlerine dikkat edilerek ve mümkün olduğunca kamuya ait uygun yerler seçilerek belirlenmektedir.

Toplanma Alanları Nerelerdedir? 

Toplanma alanları; temel ihtiyaçlara yakın, yapısal olmayan tehlikelerden uzak, ikincil tehlikelerden uzak, engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun, ulaşılabilir ve tahliye edilmesi kolay, 81 ilde uygun her ilçede ve mahallededir.

Siz Neler Yapmalısınız? 

Afet sonrasında uzman ekip gelene kadar can ve mal kaybını en aza indirmek ve yardım edebilme becerisini kazanabilmek için; 

Afet ve Acil Durum Eğitim Merkezi (AFADEM) ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince verilen “Temel Afet Bilinci Eğitimi” eğitimlerine katılarak Afet öncesi hazırlıklarının neler olduğu, Afet sırası nasıl davranılacağı ve sonrasında yapılacaklar hakkında bilgi edinin. 

Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilmiş İlkyardım Eğitim Merkezlerinden ilkyardım eğitimi alınız. 

Acil durum telefonlarını öğrenin. 

Olası acil durumlar için aile afet ve acil durum planınızı yapın: 

Acil durumlarda iletişim kuracağınız kişileri ve telefon numaralarını önceden belirleyin. 

Toplanma alanınızı öğrenin. Evinizi nasıl tahliye edeceğinizi belirleyin. Aile bireyleriyle buluşma yerlerinizi alternatifli olarak belirleyin. 

İçinde yiyecek, su, kuru gıda, ilk yardım malzemeleri ile önemli evraklarınızın örneklerinin bulunduğu Afet ve Acil Durum Çantası hazırlayın.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.